Aktivitet

Hvad betyder kost og vægt under graviditet for barnets sundhed?

Undersøgelse af, hvad morens kost og vægt under graviditeten betyder for barnets vægt og sundhed ni år efter fødslen

Undersøgelsen er en opfølgning på et tidligere forsøg, kaldet APPROACH, hvor en gruppe kvinder med overvægt eller svær overvægt skulle ændre kosten for at begrænse deres vægtøgning under graviditeten.

I dette projekt følger vi op for at se, hvad forsøget dengang betyder for barnets vækst og udvikling nu ni år senere.

Baggrund for undersøgelsen

Det er kendt fra tidligere forskning, at kvinder med overvægt og svær overvægt inden graviditeten har forøget risiko for komplikationer under graviditet og fødsel og for at føde børn med høj vægt. Risikoen øges yderligere, hvis hun tager meget på under graviditeten.

I det oprindelige projekt fik to grupper gravide kvinder med overvægt og svær overvægt derfor vejledning i at følge en diæt med enten et højt protein-indhold eller et moderat protein-indhold.

Undersøgelsen viste dengang, at vægtøgningen i gennemsnit var lavest hos gruppen med højt protein-indhold i kosten. De havde også færre kejsersnit og andre komplikationer end de kvinder, der spiste en kost med et moderat protein-indhold. Den viste også, at de kvinder med mindst vægtøgning under graviditeten generelt fødte børn med lavere fødselsvægt.  

Den nye undersøgelse skal nu ni år senere undersøge, om børnenes vægtudvikling, stofskifte og andre forhold er påvirket af interventionen. 

Hypotesen er, at de børn, hvis mødre tog mindre på i vægt under graviditeten, har en mere optimal vækst og udvikling end de øvrige børn i forsøget. Det samme gælder børnenes epigenetiske udtryk, der formodes at have færre risikomarkører i forhold til adipositas (fedme), diabetes og hjertesygdomme.

Projekt: "APPROACH – 9-year follow-up of optimizing nutrition during pregnancy to improve offspring health"

Bevillingsmodtager(e)
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Budget
4.827.032 kroner
Projektperiode
-